Tarina Viehättävästä Merenrantakaupungista Nimeltä Raahe


Raahen tarinan kertovat sen asukkaat, sen historia ja perheiden arki, jotka tekevät siitä kodin. Se on tarina, jonka prologi tunnetaan ja jonka esittely näkyy joka päivä sen asukkaiden elämässä. Mutta itse tarina odottaa kehittymistään, sillä se on tarina Raahen tulevaisuudesta.

Katso kaupungin nimeä jakavaa saaristoa: se loihtii lumovat puitteet, joka korostaa sen asukkaita tukevien toimialojen kestävyyttä. Jokainen asukas tässä kaupungissa kantaa Raahen historian perintöä ja pysyy uskollisena nykyiseen olemassaoloonsa. Silti heidän katseensa on suunnattu tulevaisuuteen. Heidän lapsensa ovat edelleen toivo, joka oikeuttaa heidän ponnistelunsa.

Kreivi Per Brahe perusti Raahen vuonna 1649. Hän oli tuolloin Suomen kenraalikuvernööri ja tarvitsi kauppasataman. Se nimettiin ensin Saloksi, mutta nimettiin uudelleen Brahestadtiksi vuonna 1652 perustajansa mukaan. (Brahestadt on suomeksi käännettynä Raahe.) Raahe on pieni kaupunki Suomessa, joka sijaitsee Perämeren rannalla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa.

Raahe on yksi kymmenestä Suomessa jäljellä olevasta "puukaupungista". Vuonna 1810 tuhoisan tulipalon jälkeen Raahe rakennettiin uudelleen uuden suunnitelman mukaan, jonka tarkoituksena oli minimoida tulevien tulipalojen riski. Se rakennettiin uudelleen ainutlaatuiselle kaupunginaukiolle nimeltä Pekkatori, jossa on suljetut kulmat kaupungin katujen suoria linjoja varten.

Raahen perustamisen ensimmäinen tarkoitus oli luoda Suomeen uusi satamakaupunki, mutta teollistumisen myötä siitä tuli myös teräskaupunki ja se on sen nykyinen identiteetti nykyään. Se on myös edelleen Suomen kuudenneksi vilkkain satama.

Raahessa vierailevien kannattaa aloittaa siihen tutistuminen meren läheisyydestä. Sen aaltojen pulssi näyttää olevan läsnä joka kadulla ja rakennuksessa. Riippumatta siitä, kuinka tiheästi rakennukset on rakennettu niin vedet näyttävät edelleen kimaltelevan joka kadulla. 

Vierailijat saavat aina lämpimän vastaanoton riippumatta siitä mihin vuodenaikaan he vierailevat kaupungissa. Jos haluat vierailla siellä sesonkiaikaan niin parhaat kuukaudet vierailla ovat heinä- ja elokuu.

Tässä on joitain suosittuja vierailukohteita Raahessa

Raahen kirkko

Tämä myös Pyhän kolminaisuuden kirkkona tunnettu vanha punagraniittikirkko on alueen vanhin kirkko. Lisävilauksen menneisyyteen löytää kirkon kolmesta kellarista, jotka on rakennettu vuonna 1810. Nykyinen kirkonomistaja käyttää rakennuksia varastona, mutta ne ja kirkko ovat edelleen turistien nähtävänä.

Raahen museot

Pakkahuonen museo on Suomen vanhin museo. Se perustettiin vuonna 1862 ja on omistettu kertomaan tarinoita purjeiden aikakaudesta. Kruunumakasiinissa on maailman vanhin sukelluspuku lempinimeltään "Wanha Herra". Molemmat museot ovat avoinna ympäri vuoden. 

Saloisten museo

Täällä voit katsella näyttelyitä, jotka kuvaavat paremmin Raahea ja sen ympäristön kulttuuria. Tässä kompleksissa on 18 eri rakennusta, joista jokainen kertoo tarinan erityyppisistä talonpojista, alueen menneisyydestä ja tarinan heidän toimeentulostaan.

Per Brahen patsas

Pekkatorin aukiolla seisoo ylväänä kaupungin kunnianosoitus perustajalleen. Se pystytettiin vuonna 1888. 

Vieraillessasi Raahessa opit sen historiasta ja hämmästelet sen vanhan kaupungin kauneutta. Ehkä sinäkin pystyt silloin näkemään sen vielä avautumattoman tulevaisuuden. Lisätietoja Raahen nähtävyyksistä ja tarjonnasta löydät täältä.

Lähetä kommentti

0 Kommentit