Liiketoiminta ja siihen liittyvät aineet (kuten talous, laskentatoimet, johtaminen ja taloustiede) ovat oppilaitosten suosituimpia opintoaloja maailmanlaajuisesti, erityisesti jatko-opiskelijoilla. Sinulla saattaa olla epämääräisiä käsityksiä siitä, miksi näin on – liiketalouden tutkinnon suorittaneilla on suuri kysyntä maailmanlaajuisesti, liiketoiminta koskettaa lähes kaikkia nykyajan ihmisyhteiskunnan osa-alueita, liiketalouden tutkinnon suorittaneet urat ovat monipuolisia ja usein hyvin palkattuja – ja nämä oletukset ovat todennäköisiä melko pitkälti totta.
Jos suunnittelet liiketoiminnan perustutkinnon opiskelua, voit tarkastella eri oppilaitosten koulutustarjontaa yritysanalytiikan, johtamisen, markkinoinnin ja rahoituksen alalla. Tai jos et ole vieläkään aivan vakuuttunut, lue eteenpäin saadaksesi syvemmän vastauksen kysymykseen: Miksi opiskella merkonomiksi?
Liiketoiminnan tutkintojen tyypit
Liiketalouden tutkintojen ymmärretään tyypillisesti kattavan melko laajan joukon ohjelmia, joista jotkut ovat pitkälle erikoistuneita ja toiset tieteidenvälisempiä; Toiset keskittyivät lähinnä akateemiseen ja toiset ensisijaisesti käytännön ammatilliseen kehittymiseen. Voit luokitella liiketalouden tutkintotyyppejä tason (eli perustutkinto-, jatko-, ammatti-) ja myös aihekohtaisesti. Jotkin opintoalueet todennäköisesti kattavat erityyppiset liiketalouden tutkinnot joko suoraan tai täydentävinä osina.
Perustutkintotasolla ja joissakin jatko-tason liiketalouden tutkinnoissa opiskelijat voivat saada perustan monille liike-elämän näkökohdille ennen erikoistumisen valitsemista. Maisteritasosta lähtien on tavallista, että liiketalouden tutkinnot keskittyvät tiettyyn liiketoiminnan osa-alueeseen, vaikka opiskelijoilla voi silti olla paljon joustavuutta muokata kurssia omien kiinnostuksen kohteidensa mukaan. Samaan aikaan MBA (Master of Business Administration) ja Executive MBA -ohjelmat on suunnattu niille, jotka ovat jo hankkineet merkittävää ammatillista kokemusta ja jotka tyypillisesti keskittyvät enemmän ammatilliseen kehittymiseen.
Riippumatta siitä, millä tasolla opiskelet liiketaloutta ja minkä erikoisalan valitsetkin voit odottaa kaikentyyppisissä liiketalouden tutkinnoissa painottavan vahvasti teorian käytännön soveltamista tapaustutkimuksien, ongelmanratkaisutehtävien, projektin ja tiimin avulla.
Ura liiketalouden tutkinnon jälkeen
Akateemisen haasteen ja käytännön keskittymisen yhdistelmä tekee liiketalouden tutkinnon opiskelumahdollisuuksista erittäin houkuttelevan niille, jotka houkuttelevat monien kauppakoulujen ja osastojen tarjoamaa kilpailukykyistä, mutta yhteistyöhön perustuvaa oppimisympäristöä. Mutta useimmille ihmisille vastaus kysymykseen "miksi opiskella merkonomiksi?" Parhaiten vastataan mahdollisiin liiketalouden tutkinnon uraan viittaamalla.
Merkonomiksi valmistuneet jatkavat työskentelyä lukemattomilla eri aloilla, eivätkä ne kaikki ole niitä, joita tyypillisesti yhdistäisit liiketoimintaan yleensä. Selkeämmät urat liiketalouden tutkinnon kanssa sisältävät roolit kirjanpito- ja talousosastoilla sekä eri alojen lähiesimiestyö, joissa on suuri määrä kauppatutkinnon suorittaneita. Muita aloja, joilla on paljon liiketalouden valmistuneiden kysyntää, ovat markkinointi ja mainonta sekä vähittäiskauppa, myynti, henkilöstö- ja yrityskonsultointi. Kauppatutkinnolla tehtävien uran monimuotoisuus ja runsaus ovat aiheen houkuttelevuuden taustalla monien opiskelijoiden kannalta.
Jos olet epävarma siitä, kuinka aloittaa urasi kehittäminen valmistumisen jälkeen, voit harkita liittymistä johonkin monista jatkokoulutusohjelmista, joita monet suuret ja kansainväliset yritykset harjoittavat. Niiden avulla valmistuneet voivat usein viettää aikaa harjoittelujaksojen suorittamiseen liiketoiminnan eri osissa ja usein eri puolilla maailmaa, ennen kuin he valitsevat tietyn uran.
Voit myös käyttää kaupallista tutkintoasi tehtävissäsi pk-yrityksissä (pienet ja keskisuuret yritykset), innovatiivisissa uusissa startup-yrityksissä, hyväntekeväisyysjärjestöissä, voittoa tavoittelemattomissa järjestöissä ja kansalaisjärjestöissä. Jos sinulla on hyvä idea ja osaaminen tukea sitä, voit jopa harkita oman yrityksen perustamista.
Liiketoiminnan ammattitutkinnon palkkaodotukset
Kuten jo mainittiin, ansaintapotentiaali on keskeinen tekijä, joka motivoi monia liiketalouden opiskelijoita. Vaikka sinun ei pitäisi odottaa valtavaa kauppatutkinnon palkkaa heti valmistuttuasi, liiketalouden tutkinnosta hankittujen taitojen ja tietojen pitäisi helpottaa urasi etenemistä, mikä helpottaa johtotason tehtäviin nousua korkeammalla palkalla.
Liiketoiminnan ammattitutkinto itsessään ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti korkeaa palkkaa – vaikka korkeamaineisesta kauppakorkeakoulusta valmistuminen vahvoilla arvosanoilla avaa varmasti mielenkiintoisia mahdollisuuksia ja kenties suuren kauppatutkintopalkan. Sinun on silti todistettava itsesi ja oltava valmis tekemään lujasti töitä, jos haluat saavuttaa ura- ja palkkatavoitteesi – ja valmistautua runsaaseen kilpailuun.
Maisteritasolla opiskelevilla liiketalouden tutkinnon palkkaodotukset ovat todennäköisesti korkeammat. Jos huippupalkka on sinulle tärkeä, kannattaa ehkä tutkia viimeisimmät palkkatrendit ja -ennusteet eri liike-elämän erikoisaloilla sekä tutkia niitä maailman alueita, joilla on eniten kysyntää yrityksistä valmistuneille.
Liiketoiminnan tutkinnosta hankitut taidot
Liiketoiminnan tutkinnon aikana kehität laajaa tietämystä liiketoiminnasta sekä saat kohdennettuja taitoja omalta alaltasi, kuten asiakkaat, markkinat, talous, toiminta, strategia, liiketoimintapolitiikka, viestintä ja IT. Sinut yleensä myös haastetaan tutkimaan näitä aloja kansainvälisessä kontekstissa, vaikka joissakin tapauksissa on edullista erikoistua niiden sovelluksiin tietyssä maassa tai maailman alueella.
Voit myös odottaa saavasi monia arvokkaita taitoja, joita voit hyödyntää sekä arjessa että jos päätät valita täysin erilaisen uran. Liiketoiminnan tutkinnosta hankittuihin taitoihin kuuluu todennäköisesti:
- Ymmärrys siitä, miten organisaatiot toimivat
- Vahvat vuorovaikutustaidot (suulliset ja kirjalliset)
- Analyyttinen ja kriittinen ajattelu
- Ongelmanratkaisu
- Päätöksenteko
- Looginen ajattelu
- Esittely- ja raportointitaidot
- Laskentataitoa ja ymmärrystä taloustietojen tulkinnasta ja käytöstä
- Oma-aloitteisuutta ja tehokasta ajanhallintaa
- Projektien ja resurssien hallinta
- Läheinen ymmärrys talouden heilahteluista ja muista liiketoimintaan vaikuttavista ulkoisista muutoksista
0 Kommentit