Laadukkaiden Ravintolisien Merkitys Urheilijalle

ravintolisät

Mitä vitamiinit ovat?

Kivennäisaineiden tapaan vitamiinit ovat aineita, joita esiintyy pieninä määrinä ruoassamme ja juomassamme. Vitamiinit ovat välttämättömiä hyvän terveyden sekä normaalin kasvun ja kehityksen kannalta, mutta vitamiinit eivät tarjoa energiaa. Ihmiskehomme ei voi itse valmistaa vitamiineja, lukuun ottamatta D-vitamiinia, mutta se riittää kaikille ja kaikissa olosuhteissa. Vitamiinit ovat ruokavaliossa, kuten hedelmät, vihannekset, liha ja leipä. Syömällä terveellisesti päivittäin yksi saa yleensä tarpeeksi vitamiineja, joissakin olosuhteissa puutteita on kuitenkin tarpeen täydentää ottamalla ravintolisä.

Mitä ovat mineraalit?

Mineraalit ovat, kuten vitamiineja, aineita, joita esiintyy pieninä määrinä ruoassamme ja juomassamme. Mineraaleja tarvitaan muun muassa entsyymien ja hormonien säätelyssä. Mineraalit ovat välttämättömiä kehomme kasvulle, palautumiselle ja moitteettomalle toiminnalle. Kehomme ei myöskään voi tuottaa mineraaleja, joten terveellisellä ruoalla on suuri merkitys. Ihmisille, jotka menettävät painon tai ottavat pitkäaikaisia ​​lääkkeitä, voi olla toivottavaa täydentää mineraaleja ottamalla ravintolisä.

Ravintolisien merkitys

Vitamiinit ja mineraalit ovat välttämättömiä terveydelle. Et aina huomaa vitamiinien ja kivennäisaineiden nauttimisen vaikutusta, mutta kehosi ei voi elää ilman sitä. Oikean vitamiini- ja mineraaliannoksen saamiseksi, joka auttaa pitämään kehosi terveenä ja kunnossa, voi olla tärkeää ottaa monivitamiinilisä joka päivä. Suuri osa maailman väestöstä ei saa tarpeeksi vitamiineja ja kivennäisaineita ruoasta. Tämä on useiden tieteellisten tutkimushankkeiden johtopäätös ympäri maailmaa. Tähän on kaksi pääasiallista syytä:

  • Keskimääräinen ihminen ei syö suositeltua määrää vihanneksia, hedelmiä ja kalaa.
  • Monissa tapauksissa (länsimainen) ruokavaliomme sisältää liian vähän vitamiineja ja kivennäisaineita.

Ravintolisien on tarkoitus rikastaa terveellistä ruokavaliota. Ravintolisä on tiivistetty tiettyjen vitamiinien tai kivennäisaineiden lähde. Ravintolisän ravintoaineilla on muunnettu muoto, joka eroaa luonnossa esiintyvistä. Kehosi voi imeä ne paremmin ja nopeammin tällä tavalla.

Monipuolinen ruoka on tärkeintä

Periaatteessa normaaleissa olosuhteissa et tarvitse ravintolisiä pysyäksesi terveenä. Normaali, terveellinen ruokavalio, joka sisältää monia täysjyvätuotteita, vihanneksia, hedelmiä, maitotuotteita, terveellisiä rasvoja ja paljon vaihtelua, riittää saamaan oikeat määrät kaikkia ravintoaineita. Joillekin ihmisille on kuitenkin suositeltavaa käyttää ravintolisiä päivittäisen terveellisen ruokavalion täydennyksenä. Ravintolisä ei siis korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota. Ylimääräisiä vitamiineja ja kivennäisaineita ravintolisänä täydentämään päivittäistä terveellistä ruokavaliota suositellaan muun muassa seuraaville ihmisryhmille: vanhuksille, raskaana oleville naisille ja ihmisille, joilla on muunnettu ruoansulatuskanava leikkauksen tai bariatrisen hoidon vuoksi painonpudotusleikkaus.

Voiko vitamiinien yliannostus olla haitallista?

Yleisesti ravintolisät ovat täysin turvallisia. Moni neuvoo sinua käyttämään tuotteita vain lääkärisi neuvojen perusteella. Tämän jälkeen voit ottaa tuotteet ilman vaaraa terveydellesi. Määrät eivät yleensä ole niin suuria, että saat haitallisen annoksen. Jos saat liikaa, useimmissa tapauksissa yksinkertaisesti pissaat sen uudelleen.

On todettu, että liiallinen määrä A-, B5-, B6-, B13-, C- ja D-vitamiineja voi johtaa tiettyihin oireisiin, mutta tämä on hyvin harvinaista. On yleisempää löytää näiden vitamiinien puute kuin ylijäämä. Yleensä laadukkaat ravintolisät sisältävät B5-, B6-, C- ja D-vitamiineja harkitulla annoksella, jotta sinun ei tarvitse pelätä yliannostusta, jos noudatat annosohjeita. Käytä tuotteita vain lääkärisi neuvojen mukaan.

Lähetä kommentti

0 Kommentit